Pa bouwt aan werktheater op broedplaats De Werf

ALPHEN AAN DEN RIJN – Nog even en er kan geen creatieve, ondernemende huurder meer bij op De Werf, de hotspot van de Alphense maakindustrie. Ook Productiehuis Alphen (PA) heeft een plek gekregen tussen de ambachtslieden, kunstenaars en ondernemers. In een hal bouwt PA letterlijk en figuurlijk aan zijn eigen onderkomen. Er wordt in etappes aan de theaterwerkplaats gewerkt omdat er tussendoor ook voorstellingen gemaakt moeten worden.

PA mag dan officieel geen echte ondernemer zijn, ondernemend is Stichting Productiehuis Alphen aan den Rijn wel. Binnenkort worden audities gehouden voor de veertiende kerstvoorstelling op rij. Naast de jaarlijkse familievoorstelling rond de kerstdagen brengt PA ook theaterstukken die een link hebben naar de Alphense samenleving. Denk maar aan Nadien, een theaterstuk over de Alphense joden die in september 19432 werden afgevoerd naar de vernietigingskampen. Omdat in Alphen eind dit jaar ‘struikelstenen’ worden geplaatst om deze zwarte bladzijden uit de plaatselijke geschiedenis te herdenken, gaat Nadien in oktober van dit jaar in reprise.

Om decors en kostuums voor zijn theaterstukken te maken heeft PA goede werkruimte nodig. Die is dus nu gevonden op De Werf. Daar geven de meeste huurders vorm en inhoud aan de slogan: ‘Geef tweedehands een kans’. Ook PA doet daar volop aan mee door oude meubels en afgedankt hout en andere materialen opnieuw te gebruiken. 

Het werktheater van PA op De Werf is nog lang niet af. Het is uiteindelijk de bedoeling dat in de ruimte ook workshops gegeven kunnen worden. Daarnaast hoopt PA een bijdrage te leveren aan alle bijzondere evenementen die op De Werf worden gehouden. Zo is PA ook een van de partijen van het theaterspektakel ‘Het wordt zomer’ waarmee in mei 75 jaar bevrijding wordt gevierd. Dat stuk wordt in een hal op De Werf gespeeld.

www.productiehuisalphen.nl